Ny vecka, 27+0

Ny vecka, 27+0

Tänk att det gått en hel vecka till!?! Graviditeten bara rusar på i samma takt som allt annat i mitt liv just nu, och jag blir nästan snurrig av hur fort det går. Nästan 68 % av graviditeten är avverkad, och idag är det 90 dagar kvar till beräknad ankomst. Denna vecka är också den första i den tredje och sista trimestern!

Häromdagen informerade B mig om att när vi kommer hem efter resan har vi bara 6-7 helger kvar innan Knyttet kommer, men jag kunde (efter en lättare panik) konstatera att det faktiskt är 9-10, så vi hinner förhoppningsvis komma iordning ordentligt hemma innan det är dags.

Saker har ju ändå hänt. Vi har packat upp de flesta kartongerna, utöver några med böcker, cd-skivor, dvd-filmer och några med lite blandat jox som vi inte behövt ha hittills. Såväl matsalsmöbler som säng och soffa har införskaffats och monterats. Vi har numera både wifi och tv inkopplat, och H har fått ett eget litet sovrum i anslutning till vårt. Det är mest finliret kvar, så jag känner mig hoppfull om att vi kommer att känna oss inbodda när Knyttet ansluter sig till familjen.

Graviditeten gör sig inte påmind så väldigt mycket i vardagen (på jobbet i vart fall). Jag har börjat få lite svårt att gå, med en skarp smärta i vänstra baksidan av höften som får mig att småhalta. Höften känns lite låst, och rörelser som att lägga upp foten över det andra benet för att dra igen dragkedjan på en stövlett får det att kännas som att höften ska hoppa ur led. Att böja mig ner till golvet för att göra detsamma har blivit lite svårt på grund av den allt större magen. När jag går för snabbt får jag en svidande smärta i nedre delen av magen. Jag läcker urin när jag nyser. Riktiga trötthetsattacker har börjar dyka upp ett par gånger om dagen, så pass att jag kan sitta och somna rakt upp och ner vid skrivbordet. Men annars mår jag bara bra.

Stress och ångest finns det en del av, beroende på allt annat bajs som pågår i mitt liv, men graviditetshormonerna tar faktiskt udden av det också. Plus att jag helt enkelt inte kan bryta ihop just nu, det finns inget utrymme för det, så jag kör ner huvudet och kör på.

Knyttet väger ungefär 1-1,2 kg denna vecka, och är ca 34-39 cm lång. Som en klase bananer ungefär. De små fossingarna är fem centimeter. Håret har vuxit till sig (om hen är som brorsan vill säga, och inte är flintis). Knyttet tjockar på sig ordentligt nu, cirka 27 gram om dagen, och ligger annars mest och drömmer (om vad?). Hen kan öppna och stänga ögonen. Hjärnan utvecklas snabbt, och har börjat kunna kontrollera lungorna och reglera kroppstemperaturen. Enligt en gravidkalender på nätet, med olika datum för milstolpar i Knyttets utveckling, så är det från imorgon så att Knyttet skulle ha mer än 90% chans att överleva om hen föddes!

Fostret kan enligt Vårdguidens gravidapp fortfarande vända sig ett tag till. Jag glömde fråga barnmorskan sist om hon kunde känna hur Knyttet låg, så jag vet inte om hen har vänt sig eller inte. För någon vecka sedan kändre ju omvälvande rörelser en liten stund tidigt på morgonen, så det kan ju ha varit vändningen. Får komma ihåg att fråga vid nästa BM-besök veckan efter att vi kommit hem.

Jag känner av Knyttet flera gånger om dagen, men fortfarande mest små snabba boxar eller sparkar. Inga stora omvälvande rörelser. Men jag är nöjd så länge jag då och då får tecken på att hen lever därinne. Även om jag tycker att det är konstigt att det inte känns mer i kroppen att jag har en bebis på ett drygt kilo i magen. Jag har inte alls en känsla av att det är något som liksom inte är jag därinne. Ännu.

Om ett par dagar ska vi ge oss ut på äventyr, och jag hoppas att det kommer att gå bra att kuska Europa runt med Knyttet i magen och H bredvid mig i bilen. Försäkring är fixad, en reseförsäkring Smart från Europeiska, som till skillnad från andra försäkringar gäller vid graviditet fram till vecka 32+0. Vår hemförsäkring gäller inte om något händer på resa efter graviditetens 28:e vecka, vilket jag antar då är denna vecka. När vi kommer hem kommer jag att vara i vecka 29+3, så en extra försäkring är nödvändig. Det kostade 570 kronor för två veckors resa i Europa.

Nästa veckouppdatering kommer från Toscana och landsbygden utanför Greve in Chianti om en vecka. Jag längtar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *