Fläskfilé i senaps- och grönpepparsås med hasselbackspotatis

Fläskfilé i senaps- och grönpepparsås med hasselbackspotatis

Det här är en maträtt som min gudfar och hans fru alltid bjöd på när de kom på sitt årliga besök hos oss, eller när vi besökte dem i sommarhuset i Göteborgs skärgård.

Barndomsminnen de luxe, och som det ofta är med mat en lagat sedan alltid så finns inget egentligt recept med exakta mängder. But it goes something like this…

Hasselbackspotatis

Ingredienser:

  • Potatis, lagom stora och ovala
  • Salt
  • Smör
  • Ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen, och skiva den – men inte helt igenom – genom att antingen lägga den i en träslev eller mellan två skärbrädor, så att kniven inte går hela vägen ner. Lägg dem i en ugnsform.
  3. Smält lite smör och pensla potatisen, salta och toppa med lite ströbröd.
  4. Tillaga i ugnen tills potatisen fått fin färg och är färdig.

Fläskfilé med senaps- och grönpepparsås

Ingredienser:

  • Fläskfilé
  • Salt & Vitpeppar
  • Vetemjöl
  • Grädde
  • Kinesisk soja
  • Köttbuljong
  • Senap (vanlig svensk)
  • Grönpeppar i lag

Gör så här:

  1. Skiva fläskfilén och stek i smör tills köttet fått fin färg. Salta och peppra.
  2. Pudra över vetemjöl och rör om, häll i grädde tills köttet simmar i sås.
  3. Smula i en buljongtärning och droppa i lite soja (mest för färgen). Puttra ihop till önskad konsistens.
  4. Smaka av med grönpeppar, lag och senap till önskad smak.
  5. Servera med hasselbackspotatisen och en krispig grönsallad på isberg, gurka ocj tomat med citrondressing.

 

One thought on “Fläskfilé i senaps- och grönpepparsås med hasselbackspotatis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *