Ekomyser litegrann…

Ekomyser litegrann…

Som sagt ärvde vi en gammal matkompost av husets tidigare ägare: en plåthistoria med två fack, lock och invändig frigolitisolering.

När vi kom var det ena facket fyllt och ”färdigbrunnet”, så det låter vi bara ligga tills vi har fyllt det andra. Vi ska försöka bygga/köpa någon sorts såll till kompostjorden, framför allt eftersom de tidigare ägarna varit lite mindre nogräknade, och vi ser både kycklinglårben, halva avokadoskal och någon gurkplast i det färdiga facket. Men ett såll kommer nog att behövas till ”vår” blivande jord också, eftersom vissa saker alltid kommer att förmultna långsammare än andra. Vi kommer dock att strunta i att kompostera ben, för de tar oerhört lång tid att bryta ner, och ser ju inte så trevliga ut i köksrabatten sedan. Övriga hårdare saker försöker vi finfördela för att snabba på processen.

Det här är första gången jag har en kompost, annat än högen i hörnet av trädgården där fallfrukten och rabattrenset hamnat. Men nu har jag alltså blivit med matkompost, som ska hantera alla livsmedelsrester från hushållet, såväl vegetariska som animaliska. Förutom det tillfredställande i att få ett eget litet kretslopp så får vi även billigare sophämtning, för kommunen har en särskild komposttaxa.

Som glad amatör körde jag bara igång. Det fanns lite kompostmaterial i botten på facket, men ingen pågående process. En vet nämligen att komposten fungerar när den är a) varm och b) inte luktar illa eller är blöt. När vi flyttade in var komposten helt kall. Jag började fylla på med vårt livsmedelsavfall varje eller varannan dag, och myllade ner det lite med en grep. Efter några dagar började jag känna värme komma strålande upp ur behållaren – komposten hade fått liv! Och trots att det nu ligger flera veckors matrester där (även kött, chark och fisk!) så luktar det inte illa, utan bara typ varm mylla och en anstrykning av källare. Hur coolt som helst!

Det kommer säkert att komma bakslag med sur och stinkande kompost, eller att jag inte lyckas hålla den vid liv över vintern, men just nu stormyser jag över min stora lilla miljöinsats.

image

Komposten och dess innehåll före dagens tillskott, samt efter. Idag matade jag den med gammalt bröd, kaffefilter med sump, några halvruttna nektariner, morotsskal och -blast, lökskal, selleriskal, lite överbliven kattmat, en vissen dillvippa och spaghettirester. Och lite hushållspapper.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *