Du vet att du är färsk som förskoleförälder…

Du vet att du är färsk som förskoleförälder…

… när du klär ungen i små söta matchande outfits varje dag för att hen ”måste ju vara fin på förskolan”.

Ganska snart kommer du att lära dig att ta på barnet de sämsta och mest halvsmutsiga och slitna kläder du kan hitta hemma. För det är ingen som kommer att tänka på att ta på barnet en annan tröja än den nya ljusa fina bara för att det står vattenlek (a.k.a. sand-och gyttjebad) på schemat för dagen, eller ta på grövre byxor när det ska springas i skogsbacken. Så klart är det så. Pedagogerna har inte tid att tänka på hur fina, nya eller ömtåliga kläder alla femtioelva ungarna har innan det är dags att gå ut. Du kommer att lära dig att inte ta på barnet det nyaste finaste till förskolan.

Jag har tagit steget från färsking till luttrad, och lägger halvskitiga kläder i en särskild hög benämnd ”äsch-det-där-duger-till-föris”. Söta outfits kan han ha när vi ska avlägga visit hos far- och morföräldrar.  Däremot kan jag fortfarande bli lite grinig när jag tar på barnet nya gympaskor på morgonen, efter att noggrannt ha konstaterat att det är torrt ute, och ingen regnrisk föreligger enligt prognoserna, för att sedan få hem ett barn med före detta blå gympaskor, som nu är genomleriga och genomvåta, efter att det varit vattenlek. Just där tänker jag att skor tas ju ändå på av personalen vid utgång, och det finns gummistövlar att välja på på hyllan bredvid gympaskorna, och att de kanske borde väljas i första hand när det ska lekas vattenlek. Eller att de får vara barfota nu när det ändå är varmt. Men det kanske bara är jag som stör mig på sådant?

Smutsiga kläder har jag dock inga problem att ta hand om längre. Jag har fått en jättefin tvättstuga!

IMG_2126

Här finns alltså en tvättmaskin och torktumlare, båda från Miele. Det tänds en lampa i torktumlaren när jag öppnar den! Det finns även bänkar, överskåp med hyllor och underskåp med trådbackar. En diskho. Ett fönster. Ett frickin’ torkskåp! De enda som inte finns är golvvärme, men jag tänker att en trasmatta nog duger bra också.

Detta är så mycket bättre än i gamla huset, där en vrå i källaren, brevid trappan, var försedd med en gammal tvättmaskin och en torktumlare som aldrig torkade torrt på första försöket. En diskho där blandaren var felmonterad och en var tvungen att komma ihåg att göra tvärtom om en inte ville få kallt istället för varmt och vice versa. Där kondensvatten från värmepumpen i en angränsande skrubb rann under diskbänken och tvärs över golvet framför maskinerna (i lite olika riktningar varje gång, så att en aldrig kunde få in i muskelminnet var en skulle kliva över rännilen, med blöta strumpor som regelbunden följd), ner i en gammal golvbrunn som saknade gallerlock (som i vart fall var på samma plats jämt, så att en lärde sig att inte snava på den). En av katterna älskade att dränka sina leksaker i den golvbrunnen. En annan brukade stå och dricka det rostiga vattnet. Där källarens gula plastmatta från 1970-kallt släppte här och var, och allt var så gammalt och ingrott smutsigt.

Det är plöstligt tusen gånger roligare att tvätta. Idag får vi kanske ett matbord, så att hushållsbestyren äntligen kan utökas till matlagning också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *