Pysslat och utövat någon sorts mindfullness

Pysslat och utövat någon sorts mindfullness

Istället för att packa upp i det nya huset, eller oroa mig över vad som är kvar att göra i det gamla, ägnade jag kvällen åt väsentligheterna i livet. Som att plantera alla örterna från Zetas i sina krukor.

I kvällens sista solsken satt jag på gräsmattan bredvid uppfarten och packade krukorna fulla med solvarm jord, som legat på uppfarten och värmts ljummen under dagen. Gödselanstruken mulldoft blandades med örtdoften från rosmarin, timjan och mynta. Sådant som ger mig frid i själen.

image

Den syns inte så bra på bilden, men jag köpte en så himlans fin spegelgirlang på Zetas också, för bara 120 kr. När solljuset träffar de små spegelrundlarna ser det ut som att små älvor dansar på marken runt trädet. Eller som att någon hängt en diskokula i det. Det beror på hur man ser det, det där…

En stor vid terrakottakruka har blivit hem åt en uppstammad rosmarin (den här gången SKA jag klara av att övervintra den), en tuva timjan och en sudd salvia. En något mindre kruka av samma modell har givit husrum åt en fransk dragon, en rugge gräslök och en redig persilja. En mynta och en koriander har fått husera i varsin mindre kruka (en p.g.a ambitioner till världsherravälde, en annan p.g.a. benägenhet att drabbas av sjukdom i täta planteringar). Och till sist en busktomatplanta (en KRAV-märkt sort som heter Totem) som jag hoppas ska ge oss i vart fall några klasar röda tomater från sitt läge på den södervända balkongen.

Totalnotan från Zetas-besöket igår landade på drygt 2700 kr. De har bra pris på alla plantor, men krukorna kostade en hel del (120-795 kr), plus att jag köpte en grep till komposten också, som kostade 425 kr.

Jag testade KRAV-märkt kryddjord från Weibulls till örterna, och likaledes KRAV-märkt ekojord från Hasselfors till tomaten (jord inköptes på Blomsterlandet idag). Det känns viktigt att välja ekologiskt så långt det går vid odling av saker vi ska äta.

image

Efter att barnet somnat, och plantorna fått sina platser på balkongen, satt vi ute och drack kaffe, och bara betraktade det spegelblanka vattnet. Det känns som en helt obeskrivlig lyx att detta är VÅR utsikt nu, från VÅRT HEM.

Balkongen delar vi dock tydligen med ett (ännu) mycket litet getingbo. Jag är inte lika panikrädd för getingar som jag varit tidigare (p.g.a. barndomsupplevelse då en scoutledare trampade i ett jordgetingbo), men dessa hyresgäster måste vi nog avhysa. Några rackare verkade ge sig in i skrymslen uppe mot taket, så det kan nog finnas något bo på vinden också.

Även på kontoret ordnade jag och kollegan med lite blomsterfägring idag. Ut åkte liken efter alla krukväxter som inte klarat vintern i fönster ovanför elelement på full effekt, och in åkte nya och fräscha blommor som förhoppningsvis klarar sig i vart fall fram till nästa vinter. Utanför dörren fick förra årets sorgliga spillror till plantor ge vika för nya fina pelargoner, lobelior och petunior. Två stora amplar med petunior hängdes också upp.

Nu ska jag krypa till sängs och krama lite på den där lilla människan som redan ligger och snusar där. Samsovning är så underbart, men samtidigt så påfrestande. Det senare när H-balken tagit sin plats på tvärsen mellan oss, och antingen drar mig i håret eller gröper mig i ansiktet med sina små tår. (För att inte tala om den obefintliga kroppskontakten mellan mig och B…) Men det förstnämnda när han bara sover stilla och är sådär gudomligt söt, och jag kan smyga nära och bara borra in min näsa i den där lilla blonda kalufsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *