Ny vecka, 13+0

Ny vecka, 13+0

Igår trädde jag in i den fjortonde graviditetsveckan, och har avverkat ungefär 33 % av graviditeten. En tredjedel!

Veckan som gått började med att jag trodde att knyttet inte längre fanns, även om jag inte var lika säker som veckan innan. Många av graviditetssymtomen hade återvänt, även om jag var fortsatt oroad över bristen på känningar i brösten och den slappa magen, där ingen hård kula alls kunde detekteras.

Vid KUB-testet på dag 12+4 var det dock ingen tvekan – där fanns en vilt sprattlande liten bebis, som fäktade med både armar och ben. Siffrorna var jättefina, och jag var helt chockad över hur min kropp kunde lura mig så grundligt.

Ytterligare en insikt kom över mig eftet bekräftelsen på knyttets existens – pirrandet och durrandet precis där barnmorskan hade riktat sin ultraljudsapparat var ju … Fosterrörelser! Don’t get me wrong – jag påstår inte att jag känt sparkar i vecka 13, det är mycket subtilare än så. Mer en förnimmelse av aktivitet, ett pirr, som ofta kommer när jag sitter och äter. Knyttet gör en liten tack-för-maten-dans, och jag känner av vibrationerna av den. Inte varje dag, men då och då, kommer  pirret och durrandet, och jag blir så glad när jag i sinnet frammanar bilden av den lilla sprattlande bebisen jag fick se på ultraljudet.

Enligt 1177:s graviditetskalender var veckan som gick den första veckan i den andra trimestern, medan andra appar och sidor tycker att den börjar först denna vecka, eller till och med veckan efter.

Jag har börjat känna mig som ett andra trimestern-preggo i alla fall. Mår bra och orkar mer än på länge. Har inga jätteproblem med mat, så länge det inte är kött (som i en grillad biff eller så, färsmat och skinka går bra) eller annan mustig mat. Nu när jag vet att jag har ett friskt och aktivt knytte i magen gör jag inget annat än njuter av att illamåendet och mataversionerna gav med sig tidigare denna gång.

Flera av apparna berättar att mamman kan få både mycket livliga drömmar och en ökad sexdrift vid den här tiden i graviditeten. Och ja, det är väl bara att säga att det stämmer. Även om inget sker i praktiken p.g.a. flyttstress och barn i sängen så dyker i alla fall tanken upp då och då… Vilket är en avsevärd förbättring jämfört med tidigare veckor, då jag mer känt att rör-du-mig-så-kanske-jag-kräks-på-dig.

Veckan som kommer ägnar knyttet mest åt att växa och är/blir någonstans mellan 6,5 och 8 cm från huvud till stjärt. Apparna säger olika, men det kan kanske bero på om de menar början eller slutet av veckan?

Hår börjar växa på huvudet (och blir knyttet något som storebror så är det en stor mörk kalufs som är på gång), och ögonbryn börjar framträda. Rörelserna blir mindre ryckiga. Skelettet växer sig starkare, och fingeravtrycken utvecklas.

Nu tänker jag njuta av att må bra, och längta till nästa chans att se knyttet, vid RUL om lite drygt fem veckor. Så snart flytten är klar också har jag kanske både de fysiska och de tidsmässiga förutsättningarna för att styra upp både kost och motion så pass att jag är någorlunda fit for fight när det är dags för förlossning till vintern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *