Ny vecka, 12+0 ?

Ny vecka, 12+0 ?

Ja, jag kör väl en veckouppdatering ändå, även om läget är som det är.

Veckan som gått har varit hemsk. Istället för att njuta av att det var de sista dagarna innan den magiska dagen 12+0 har jag drabbats av en stor oro och ovisshet avseende knyttets existens.

I måndags, på dag 11+2, vaknade jag och kände mig totalt ogravid. Över natten hade alla symtom försvunnit; illamåendet, doftkänsligheten, mataversionerna, bröstspänningarna, förstoringen och den mörkare pigmenteringen av vårtgårdarna, svullnaden över magen, andfåddheten. Allt.

Känslan varade hela måndagen och hela tisdagen. Jag upplevde en total visshet över att knyttet inte fanns mera. Jag började hoppas att jag skulle börja blöda så att det blev avslutat. Så säker kände jag mig.

I onsdags vaknade jag upp med samma känsla. Men sedan började jag må illa vid lunchtid. Och har mått illa stora delar av dagarna sedan dess. Riktigt illa.

Men brösten är fortfarande slappa, och vårtgårdarna mindre och ljusare. Nedre delen av magen känns mjuk, jag kan inte känna någon hård kula alls, vare sig utifrån eller har känslan inifrån att livmodern är större än normalt. Den borde vara knytnävsstor vid det här laget, så att den inte känns alls är nog inte ett bra tecken.

Jag kan inte längre säga att jag är hundra procent säker på att det inte finns något knytte där, även om magkänslan fortfarande är att något har gått snett.

Så nu får jag sväva i ovisshet fram tills på onsdag när det är dags för KUB-ultraljudet. Det är nästan värre än den tidigare vissheten att allt var kört. Det var ändå något tryggt i vissheten, istället för att pendla mellan hopp och förtvivlan.

Men jag tänker inte på mig själv som gravid nu. Kan inte som förut stryka mig över magen och förebrå knyttet för att hen får mamma att må så illa.

Vid en jämförelse med graviditeten med H har de första 12 veckorna annars varit ganska lika. Skillnaderna är att jag aldrig plötsligt tappade alla graviditetssymptom med H, och att jag den gången nog kände att livmodern var som en hård klump i magen redan ganska tidigt. Den här gången har jag också haft magknip med efterföljande diarré nästan en gång i veckan, vilket jag inte hade med H.

Med H hade jag två omgångar småblödningar/blodblandade flytningar  vid tidpunkterna då mensen skulle ha kommit, runt v 8 och v 12, det har jag inte haft nu. Båda gångerna har jag dock fått så när första mensen uteblev, dagarna innan jag sedan fått positivt på graviditetstestet.

Det känns lite fel att skriva om knyttets utveckling denna vecka, eftersom känslan är att knyttet inte längre utvecklas alls, utan stannade någon gång tidigare. Men OM knyttet mot förmodan fortfarande är med oss så håller hen just nu på att träna sina lungor genom att andas in och ut i vattnet. Knyttet, som är 6 cm lång och väger 60 gram, kan röra på huvudet, och troligen uppfatta ljud i form av vibrationer.

Ja, vi får väl se om det här blir den sista veckouppdateringen denna gång. Min känsla är att det nog blir så, men helt tvärsäker är jag inte längre. På onsdag vet jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *