Ny vecka, 9+0

Ny vecka, 9+0

Idag går jag in i den tionde graviditetsveckan, och hela nio veckor är avverkade.

Veckan som gått har jag varit ganska illamående av och till, men det som blivit ännu värre är aversionen mot nästan allt ätbart. Jag äcklas av kallt, mustigt, såsigt, krämigt, rotfrukter (utom salta, smala krispiga pommes, som är gott — bara jag slipper komma i närheten av snabbmatsrestaurangernas stank av gammal härsken frityrolja) kött, kyckling, fisk, kaffe… Ja det mesta. Vitt supermjukt och intetsägande bröd, typ tekakor, med smör, sallad, mild ost och mild korv fungerar. Liksom grillade mackor med ost, tomat och skinka (kom för fasiken bara inte i närheten av dem med senap eller färskost). Svart te med mjölk och honung. Och litervis med mineralvatten, helst Ramlösa Citron & Ingefära, som i och för sig var min favorit innan graviditeten också, men nu kan jag inte leva utan den. Laab gai går förstås alltid att äta, liksom broccoli och parmesan i olika kombinationer.

Jag fryser in i märg och ben dagar och kvällar, svettas på nätter och morgnar, och har börjat bli disträ och klantig.

En dag hade jag väldigt ont i svanskotan, ut i höften och i nedre delen av ryggen, men det vet jag inte om det egentligen var graviditetsrelaterat eller något annat.

Lite halsbränna och hugg i ligamenten väldignades jag också med. Inskrivning på BVC klarades av. Ja, det var min gångna vecka.

Knyttet är inte längre ett embryo, utan ett foster, som är 2,5 cm långt från huvud till stjärt. Med fingrar och tår som är separerade och ett ansikte som börjar se ut som ett spädbarns. Smaklökar börjar bildas, och anlagen till alla 20 mjölktänderns kommer på plats. Rörelserna är kraftigare, och fostret kan börja ändra läge i livmodern, där det simmar i ca 1 deciliter fostervatten. Nervceller utvecklas intensivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *