Roligaste gästen….Och inskrivning på MVC

Roligaste gästen….Och inskrivning på MVC

Nejmen hej! Jag har nyss vaknat efter att ha somnat vid nattningen. Stackars mamma har redan gått och lagt sig. Vilken rolig gäst jag är…

Jag har inte berättat om knyttet i magen ännu. Får se om jag känner mig tvungen att göra det i helgen, eller om det fungerar att låtsas som ingenting.

I förmiddags brände vi iväg till MVC, hela familjen. Fick träffa en ny barnmorska denna gång, och behövde inte heller oroa mig över att den förra skulle känna sig dissad, för hon hade gått i pension. Vilket nog var lika bra med hänsyn till virrigheten….

Det var ganska odramatiskt, och inte alls lika pirrigt som förra gången. Fick fylla i en blankett om hälsostatus, dryckes- och drogvanor och erfarenhet av våld i nära relationer. Vi gick igenom svaren, och jag fick väga mig (+1 kg sedan inskrivningen med H, kände mig hemsk som inte lyckats ta itu med det jag föresatte mig efter H – att vara i bättre form tills det var dags igen), kolla blodsocker (4-någonting, helt perfekt) och järnvärde (146, kanonbra).

Min nya BM var dock inte så bekymrad över min vikt, eftersom både graviditet och förlossning gått så bra sist. Jag skulle bara försöka göra som sist, då min sista MVC-vikt i vecka 38 var + 3 kg sedan inskrivning. Den här gången hoppas jag på ett par-tre kilo minus istället.

Den något längre resvägen till DS efter flytten bekymrade dock henne också lite. Vi ska prata om när det är dags att åka in vid ett senare besök, för hon ville inte läsa om mig i tidningen… Det går ju i regel mycket snabbare andra gången, och H hade troligen kommit kanske 6-7 timmar efter första värken om han inte hade hoppat ur sin tidigare fixering och jag fick ligga helt öppen i tre timmar och vänta på en bebis som verkade ha ångrat sig. För när de väl tog vattnet sjönk han som en sten och var ute på mindre än två timmar. Så jag räknar med att ha väskorna packade och dra in mot DS så fort jag känner minsta antydan till värk den här gången.

Annars enades vi om att beställa en likadan graviditet denna gång, och det fixades remisser till blodtest, KUB-ultraljud och RUL.

För nästa träff med barnmorskan är först i mitten av juli, i vecka 20 eller däromkring. Snacka om skillnad från förra gången, då jag gick varannan vecka nästan hela graviditeten! Men det var inte bara för att jag var förstföderska, utan för att jag var med i ett projekt för överviktiga gravida som innefattade täta BM-besök för att hålla koll på vikten. Tyvärr är projektet nerlagt nu (jag hade behövt den sjukgymnastledda vattengympan som ingick i programmet). Men ett program för överviktiga gravida med vattengympa med sjukgymnast plus dietistkontakter verkade ha startats upp på en annan vårdenhet än DS/Prima Liv, så jag kan kanske hoppa på där.

Vi styrde kosan mot centralen direkt efter MVC, där jag och H hoppade på ett tåg mot Örebro. Skruttungen var aptrött vid det laget, men sov inte en blund under resan. Tills jag satte honom i vagnen den sista stunden innan vi skulle kliva av – då somnade han på tre röda! Jag fick inte ens testa min nya sele, för han sa ”bort!” och knuffade på den redan vid första försöket…

Väl hos mormor har han lekt och busat med ”mommo” (första ”namnet” han säger på någon i familjen utom jag och B). Sen sov vi. Vilket jag ämnar fortsätta med nu.

God natt!

2 thoughts on “Roligaste gästen….Och inskrivning på MVC

  1. Jag har ingen aning om hur mycket du väger, men alla kvinnor med bmi över 30 ”ska” enligt systemet få remiss till, och hjälp av, både fysioterapeut och dietist under graviditet. Det är väldigt olika vad hjälpen kan bestå av, men på mitt jobb hade du kunnat få komma (dagtid) och träna individuellt med sjukgymnast i patientgymnet. På andra mottagningar som har tillgång till bassäng finns det ofta också. Har du lägre bmi får du söka själv, men vi nekar ju aldrig någon stöd om den behöver!

    1. Oj, det visste jag inte. Och inte min BM heller, vad det verkar som. Jag fick bara en broschyr om det nya projektet, men jag tror det var meningen att jag skulle kontakta de som driver det själv om jag var intresserad. Annars sade hon bara att läkare och sjukgymnast kunde ordnas ”om det var något/om jag fick ont”, och att jag kunde kontakta min vårdcentral om jag ville komma i kontakt med en dietist. Jag ska dra iväg ett mejl till de ansvariga för det nya projektet, så får vi se vart det landar. Stort tack för inside-informationen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *