Liten kverulant

Liten kverulant

H har ett förskräckligt humör just nu. Den senaste veckan eller så har han fått utbrott över allt och inget, varit svartsjuk och girig. Börjar trotsåldern redan?

Utöver de plötslig gråt- och skrikattackerna så fort något inte gått som han velat, har han varit enormt svartsjuk och inte låtit vare sig katterna eller B komma i närheten av mig. Om jag och B kramas skriker han till och kommer springande och ska knuffa bort sin pappa. Om jag då försöker lyfta upp honom för en familjekram fortsätter han att försöka knuffa iväg B. Samma sak om jag har en katt i famnen, eller om B har det. Katten ska bort från hans mamma/pappa!

I lördags svängde vi förbi ett köpcentrum på vägen hem från fjärilshuset, och passade även på att ta en fika på Espresso House. B tog en kaffe och en bulle, och jag en lemonad och en morotsmuffins. Vi tänkte att H kunde smaka lemonad, och att vi båda kunde dela med oss av lite bulle/muffins till honom. Det är så vi brukar göra. Men H ville minsann ha hela pappas bulle! Skrek och betedde sig så att vi lät honom ta bullen bara för att han skulle vara tyst. Men B fick inte ta minsta bit, då bara skrek H rätt ut. B lyckades nypa av några bullbitar när H tittade bort, och jag nöp av en stor bit muffins och sträckte över till B. Men det såg H, och grät rakt ut igen och ville ha muffinsbiten (det fick han inte). Han hade inte ens tittat åt min muffins innan jag försökte ge en bit till B. Pappa ska tydligen inte få någonting?

När vi satt i bilen häromdagen var det lite kallt, och jag frågade om han ville ha sin filt över benen. Han skakade på huvudet. Jag provade att lägga den på hans ben ändå, men då slängde han iväg den. Jag frös också, så jag lade den då över mina ben. Gråt och viftande mot filten följde. ”Okej, ville du ha filten?” Han skakade på huvudet, jag provade att lägga den på hans ben ändå. Samma resultat som förra gången. Han ville INTE ha filten. Men mamman fick minsann inte ha hans filt ändå!

Och sedan är det gångerna då han börjar sparkas och dra i håret när jag försöker byta blöja, och vägrar sluta även om jag till slut skriker åt honom. Han bara skrattar åt mig. Igår hade vi en liknande incident med en termoskanna. Den hade stått på bordet och han högg tag i den och började leka (låtsashälla upp kaffe i sitt mjölkglas). Jag sa nej. Han lyssnade inte. Jag avbröt matlagningen och försökte ta kannan ifrån honom. Typ med armen, eftersom jag hade olivolja på händerna. Och ungen vägrar släppa. Jag säger nej, jag säger släpp och jag drar bäst jag kan. Han vägrar, skrattar och drar hårdare. Tills han slår ut sitt mjölkglas med armbågen. Då försöker han kladda ut mjölken över hela bordet istället. Jag blir så matt.

Men samtidigt är han såklart sitt vanliga glada jag emellanåt, och vill så gärna hjälpa till med allt. Hjälpa mig att tömma sopskyffeln i soptunnan, att plocka ut matvarorna, att plocka fram kläder även till mig. Och det viktigaste: att hålla i varukorgen när vi handlar. Inte ens bananätande får hindra honom från att dra korgen.

IMG_1735

Vi tar upp en del plats när vi handlar…

Igår när vi kom till affären stod fästingbussen utanför, så jag tog ett spontant och väldigt egenmäktigt föräldrabeslut och såg till att H fick sin första TBE-spruta. (Vi hade förstås pratat om det förra året, men när han blev tillräckligt gammal för att få sprutan var fästingsäsongen i princip över, så vi sköt upp det.) Det gick hur bra som helst, han sa inte ett pip och verkade knappt fatta vad som hade hänt. Tyckte att det var jättespännande att vara inne i husbilen. Nu blir det en spruta till om en månad, och sedan har han ett grundskydd och behöver inte vaccineras igen förrän om ett år.

Idag har jag hemmajobbaronsdag, och ska jobba på ett par timmar till innan det är dags för förskolehämtning. Innan B åkte före kl. 11 hade vi ätit frukost på tu man hand och gjort en liten röjning i garaget inför att flyttfirman ska komma och lämna kartonger i eftermiddag. Jag fortsatte en timme efter att B åkt också, och sorterade igenom i alla fall halva garaget. Det går framåt, om än långsamt. En månad kvar till tillträdet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *