Ny vecka, 8+0

Ny vecka, 8+0

Idag var det veckobyte igen, och redan dags för den nionde graviditetsveckan. Drygt 20 % av graviditeten är avverkade.

Veckan som gått har jag mått rätt rejält illa. Jag kräks inte, men illamåendet ligger och molar och får mig att vilja krypa ur mitt eget skinn. Kosthållningen har varit katastrofal, för jag har bara kunnat äta vissa saker, och blivit tokäcklad av allt annat. Kryddstarkt har varit ett genomgående tema, men då ”rent” starkt, som cayennepeppar och tabasco. Ingenting med mustigare smak, och suget för den bruna maten har helt avklingat. Utöver kryddiga saker har sallad från pizzerian med avokado, räkor, ägg, skinka och ost (med vitlöksdressing) varit en hit, och vitt fluffigt bröd med smör, salladsblad, ost och typ prickig korv (?!?). Kaffe har gradvis tappat sin lockelse, idag fick jag i mig en fjärdedels kopp till fika efter att ha druckit te till frukost.

Brösten känns snarare slappare än tidigare, eftersom de nu helt slutat producera mjölk. Kan inte klämma ut en droppe, och det är nog mer än två veckor sedan H var i närheten av dem sist. Men bröstvårtorna är känsliga och syns ibland genom både bh och tröja, så visst är de lite påverkade av graviditeten.

Knyttet är nu stort som en jordgubbe, enligt den ena appen jag använder. Veckan som kommer försvinner svansen som den haft tidigare, armar och ben växer. Fingrarna vidareutvecklas och simhuden mellan dem börjar försvinna. Moderkakan börjar ta över en del av försörjningen, och gulesäcken börjar tillbakabildas. Knyttets ansikte börjar få mänskliga drag, och den kan röra sig och till och med få hicka. En av apparna säger att de inre könsorganen redan är klara, en annan att just äggstockar och snippa eller testiklar, pung och snopp tillkommer nu.

Tankarna börjar gå lite i banor om att knyttet faktiskt ska komma till oss, och jag dagdrömmer om hur en andra förlossning kan tänkas bli, och hur det kan kännas att komma hem med ett babyskydd med bebis i en andra gång.

Sista dagen denna graviditetsvecka ska jag även skriva in mig på MVC igen. Det känns både som alldeles nyss och en evighet sedan sist. Jag får nog en ny BM denna gång, i vart fall bokades jag in hos en annan, och det är jag nöjd med (än så länge i alla fall).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *