Ny vecka, 6+0

Ny vecka, 6+0

Idag går jag in i en ny graviditetsvecka, den sjunde, som inleds med dagen 6+0 idag. Precis som förra gången det begav sig så byter jag vecka på lördagen, vilket är supermysigt, för då börjar helgen med att jag läser högt ur graviditetskalenderapparna jag installerat på telefonen, så att både jag och B är uppdaterade på vad som händer med knyttet i magen just nu.

Så det här blir förhoppningsvis också en lördagstradition framöver, ett lördagsinlägg med en uppdatering om graviditetsveckan som gått och vad som ska hända med knyttet i veckan som kommer. (Förra gången flyttades vi dock ett par dagar efter KUB-ultraljudet, så att det blev ny vecka på måndagen istället, vilket inte alls var lika kul.)

Tre appar är ganska lagom, tycker jag, och denna gång kör jag Vårdguidens app ”Gravid” och Familjelivs ”Gravidguiden” precis som förra gången, och ett nytillskott i form av Babygruppens ”Gravid & Baby”, som jag inte tror fanns sist. Den som åkt ut sen förra gången är Pampers gravid-app, som jag inte tyckte hade så mycket matnyttig information.

Jag tänker inte rapa upp allt som står i någon av apparna, eftersom det enligt mig kanske är den tråkigaste sortens gravidblogg-inlägg, där en måste scrolla förbi en wall of text med information en redan har läst själv innan en eventuellt kommer till en ”egna tankar om veckan”-sektion.

Veckan som gått fick jag veta att jag är gravid, och har börjat få en hel del gravidsymtom i form av illamående, trötthet, överdriven kissnödighet och doftkänslighet. Än så länge kan jag dock äta det mesta, och dricka kaffe. Jag blir lite yr när jag reser mig eller sträcker armarna uppåt för att nå saker, blir flåsig för ingenting och får huggande smärtor i ljumskarna vare gång jag nyser, reser mig upp eller försöker vända mig i sängen. Livmodern har börjat växa och känns lite öm och spänner ibland, och hela magen är väldigt svullen.

Knyttet i magen ska, om allt gått som det ska, ha fått ett hjärta som pickar snabbt, och kommer denna vecka att utveckla händer och fötter, fingrar och tår, och även nästan alla inre organ kommer att utvecklas denna vecka. Fostret börjar närma sig en centimeter i längd, och drygt 15 % av graviditeten är redan avklarad.

Idag ska vi börja röja ur källaren inför flytten, bara lillskrutt somnar snart. Men B verkar inte ha det så lätt där uppe, för jag hör små fötter som dunsar ner på golvet och rejsar runt på övervåningen mest hela tiden. Jag kanske ska gå upp och hjälpa till (läs: somna en stund själv).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *