Barnvagnsmarschen 2016

Igår gick vi barnvagnsmarschen, jag och H. Tillsammans med omkring 700 andra tågade vi från Humlegården till Mynttorget i en manifestation för kvinnors rätt till säker vård genom graviditet och förlossning, sexualupplysning, preventivmedel och säkra, lagliga aborter. I år låg också särskilt fokus på kvinnor på flykt och i krig.

Jag har länge velat gå barnvagnsmarschen, men förra året fegade jag ur och kände mig inte bekväm med att ta med H på den typen av aktivitet. Dels eftersom jag var en nervig nybörjarmorsa till en sexmånaders, som jag fortfarande lite såg på som en tickande bomb. Tänk om han blev ledsen/hungrig/behövde ny blöja mitt under marschen? Men dels också för att jag nuförtiden helst undviker folksamlingar, med hänsyn till hur världen blivit de senaste åren med terror- och vansinnesdåd både här och där. När H var bebis var jag ännu mer orolig för sådant. Och trafikolyckor. Och allt annat farligt som kan hända. Världen har nog aldrig känts så farlig som den gjorde när jag just fått ansvaret för ett annat litet liv.

Idag skulle vi egentligen ha varit på middag hos en vän, men det blev inställt eftersom mansförkylningen B pipit om de senaste dagarna faktiskt visade sig vara en halsböld. (Och jag som suttit och hånat honom för att han varit sjåpig…Aj, samvetet!) Så medan B var på KS och fick sin halsböld åtgärdad tänkte jag att jag lika gärna kunde bege mig in till stan och marschera. Det var ett par från min gamla gravidvattengympagrupp som också skulle dit, så vi sammanstrålade i Humlegården.

Innan avfärd passade jag dock på att pimpa min Bugaboo Buffalo med lite nya tillbehör som jag nyss hämtat upp på posten. Jag hade ju tänkt sälja Buffalon, men det blir nog så att den blir kvar ett tag till ändå. Den nya färgen gråmelange lanserades av Bugaboo här i dagarna, och jag kunde inte låta bli att beställa en ny sufflett. Men det fanns inga matchande sittdynor ännu, och varken khaki eller ljusblå som jag redan har, passade särskilt bra till. Däremot hittade jag en vit långhårig lammskinnsdyna från Bozz på rea på Babyland.se, med 20 % extra avdrag på reapriset med en rabattkod dessutom hamnade priset på en bit över 200 kr. Gråmelerad sufflett och vit lammskinnsdyna blev en fräsch vårvinterlook. En filt från BLISS sthlm (märket har bytt namn till Vinter & Bloom) reades ut för halva priset på Köpbarnvagn.se, som jag beställde suffletten ifrån, och det klara turkosa kantbandet på den blev en uppiggande accent till det sobra grå-vit-svarta.

IMG_1073

Eftersom vädret igår var mer vinter än vår var det dock inte tillräckligt med bara lammskinn och en filt, så jag fick chans att testa ett nyförvärv, en Pookie Poncho från 7 A.M. Enfant som jag Tradera-fyndade. Helt oanvänd för en hundring plus frakt! Den verkar inte saluföras direkt i Sverige för tillfället, men kostar 75 GBP från 7 A.M. Enfants europeiska webbsida.

Det är något så fiffigt som en ”åkpåse” som består av en del med luva som går ner över axlarna, och en del som är bara överdelen av en åkpåse med resår runt om så att den kan dras ner runt kanten på en barnvagn eller bilstol. Genom att byta ut luvdelen mot en mindre luva vänd åt andra hållet går den också att använda som överdrag till bärsele. Väldigt bra nu när våren är på väg, och en kanske inte behöver en komplett åkpåse hela tiden, som måste krånglas av från under barnet om det blir varmt. Och eftersom det inte är någon undersida är den kanonbra att ha i bilen, där barnet kan sitta utan ytterkläder (som försämrar säkerheten i och med att bältet inte kan dras åt ordenligt), med Pookie Poncho som överdrag efter att bältet satts på. Lätt att ta av när bilen sedan fått upp värmen, istället för att barnet ska sitta och svettas i en varm åkpåse.

IMG_1072

Den högglansiga gråmetallic-färgen gjorde inte direkt bort sig till det övriga, heller. Medan mamman lekte med vagnstillbehören satt pojken snällt bredvid och bläddrade i ett par böcker. (Med ett avbrott för att komma fram och lägga kinden mot den nya mjuka lammskinnsdynan.)

IMG_1065

Han hade själv begärt att få ha på sig ett annat Tradera-fynd, tröjan med apor från Kameleont design, och till det blev det ett par hängseljeans som han fått från farmor och ytterligare ett Tradera-inköp – en orange hoodie från Benetton.

Eftersom det visade sig att H bara vuxit fyra centimeter på fem månader (från 79,5 cm till 83,5 cm) kände jag att jag nog behövde köpa på mig mer kläder i storlek 86 och 86/92, för 92 är fortfarande väldigt stort och 86 samt 86/92 kommer nog användas längre än vad jag trott. Tradera har visat sig vara en bra sak, för där finns ett mycket större utbud på den typen av kläder jag gillar än i de vanliga butikerna, och sen är det ju både billigare och lite av en miljögärning att handla begagnat. Så jag har budat hem ett helt gäng kläder i 86 och 86/92.

Vagnens nya sobra utseende krävde någon liten färgklick, och så här fint blev det med den nystylade vagnen och pojken i sina fina vantar och mössa från Molos regnbågskollektion.

12783372_1077820498943109_454085727_n

Sedan bar det iväg med tåget in mot stan. Bara tågresan gjorde lillemans dag, han ÄLSKAR tåg. Vi promenerade från Östra och in till Humlegården där vi mötte upp vårt marschsällskap. Vädret var inte med oss, det var väldigt råkallt, blåsigt och det kom lite nederbörd i form av små snöflingor. Vi gjorde genast användning av det fina regnskyddet som delades ut.

IMG_1087

H hade inte sovit middag ännu, och mitt under musikunderhållningen före avfärd kunde han inte kämpa mot sömnen, och slocknade mitt i oväsendet.

IMG_1093

Sedan sov han hela marschen, och vaknade först vid Mynttorget, där han vaknade av den höga musiken. Sedan var han helt fascinerad av kvinnorna som stod och trummade, blåste visselpipa, slog på klockor och skakade med sådana där rasselmojänger (jag har ingen aning om vad det instrumentet kallas). Efter tal av både företrädare för RFSU och biståndsministern var evenemanget över, och vi vände hemåt.

Jag tänkte skriva lite om vad det barnvagnsmarschen handlar om betyder för mig personligen, men det blir ett långt och personligt inlägg som får vänta tills jag känner mig redo för det. Men det är viktiga frågor som barnvagnsmarschen är till för att uppmärksamma, för alla kvinnor i världen och för mänskligheten i stort. Jag marscherar gladeligen för alla kvinnors rätt till sin sexuella och reproduktiva hälsa och rätten att själv besluta om att sätta barn till världen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.