Fruktstund och sashimisallad

image

När jag kom hem ikväll möttes jag i hallen av mina killar, lekandes med en boll och en leksaksbil omvartannat. Jag fick ett stort smil och en kram av min lilleskrot, och sedan lekte vi tillsammans alla tre. H sprang även och hämtade ett äpple i köket som han entusiastiskt matade sina föräldrar med.

Vi hittade en massa kul på frukt- och gröntavdelningen igår. Utöver de helt vanliga svenska Ingrid Marie-äpplena kom vi hem med citronplommon, en jätteavokado och en ugly. Så idag hade vi en gemensam fruktstund innan H skulle sova. Han har ätit dåligt med (lagad) mat till middagarna på sistone (men förskolan har rapporterat att de ibland får stoppa honom efter den tredje portionen på lunchen), så han hade fått lite gröt till kvällsmat innan jag kom hem, och sen fick han gå till sängs innan jag och B åt vår middag. Men först åt vi frukt tillsammans alla tre.

Citronplommonen var nog lite omogna, för de var lite sura och beska, men Uglyn! Vilken fantastisk frukt, varför har jag aldrig ätit den förut? Ny favorit tillsammans med mango och nashipäron, som är de frukter jag gillar bäst annars. Jag har alltid önskat mig en frukt som smakar som kvittenfrukt luktar, och det här var faktiskt lite åt det hållet. H gillade både citronplommon och ugly.

Middagen blev en sashimisallad inspirerad av det här receptet. Typ. Vi hade ingen sambal oelek, men ville gärna ha wasabi, så vi tog det istället i dressingen. Vi hade också slut på färsk ingefära, så det fick bli pulver. Det blev gott, men inte riktigt en fullpoängare, så jag har utsett sashimisalladen till nästa rätt jag ska arbeta fram en ”husets” av. Vi tycker ju mycket om salmalax.

Jätteavokadon, som vi använde till salladen, var tyvärr rätt smaklös jämfört med de små brunsvarta vanliga avokadorna. Synd, för med hänsyn till mängden fruktkött var den ett kap för 35 kr. Till rätter som denna, där avokadon ska vara en bärande del, fungerade den alltså inte något vidare. Men den är nog praktisk om en ska göra guacamole, eftersom den motsvarade minst fyra vanliga alligatorpäron. Som Jonas Cramby skriver i Texmex från grunden: ”Det går nämligen inte att göra för mycket guacamole. Det har aldrig hänt.” Så, så sant.

Nämnda bok var ett av två fynd jag gjorde på Ica häromdagen. Tydligen har det börjat släppas populära kokböcker i en pocketliknande variant, mindre och med mjuk rygg. Och till en betydligt billigare peng än de stora skrytböckerna. För 129 kr styck hittade jag både Crambys bok och Lisa Lemkes Allt i en gryta. 

På bilden nedan syns böckerna med ett par andra random inköp. Den fina fruktskålen i mässingsfärgad metalltråd kostade 129 kr på Ica. Sedan ett paket bindor.

image

Hmm, den bilden passade kanske inte i sammanhanget, men jag har i evigheters evighet tjatat om att bindor kommer i för små förpackningar. Det är ju en typisk sak en vill köpa i bulk för att alltid ha hemma, men förpackningarna innehåller… vadå, 16 stycken eller så? Ibland finns dubbelpack om en har tur. Men idag på Apoteket hittade jag det plötsligt: menstruationens heliga graal – ett hundrapack ultratunna bindor!  Nu var de VERKLIGEN ultratunna (tänk stora trosskydd med vingar), så det ska bli spännande att se om de håller måttet. De ska enligt förpackningen klara fyra mensdroppar på en sexdroppig skala. Och mer än så brukar jag inte ha längre. Jag blöder mycket mindre rikligt nu än vad jag gjorde pre-barnafödande, och har äntligen kunnat köpa tamponger i 100-pack också. Det kunde jag aldrig förr, när inte ens gröna OB räckte till…

Ja, det var det. Lite frukt, rå fisk, kokböcker och mensskydd. Så kul kan en ha det på en måndagskväll… (Haha, inlägget kommer att taggas med ”middagstips” och ”mens”)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.