Julen. Del 1.

Jag börjar med det här lilla fotocollaget, för att ge en liten bild av den Instagram-vänliga delen av vårt firande so far.

image

Det fjärde ljuset brinner. Hyacinterna har fått flytta in i den ärvda tennskålen tillsammans med småtomtar, flugsvampar och mossa. Granen är klädd och den ekologiska julskinkan är griljerad. Det är kvällen före julafton.

Detta visar en del av sanningen, och är den del jag hade kunnat lägga upp på Instagram. Men hela sanningen är inte lika fotovänlig.

Jag hade åter panikont i hals, svalg och öron i tisdags kväll, och somnade tidigt efter jobbet utan att ha gjort någon nämnvärd nytta. På onsdagen hade vi följande göromål kvar på vår ”Att göra inför julen”-lista:

 1. Julstäda
 2. Handla julmat
 3. Köpa julklappar
 4. Köpa julgran och julgransfot
 5. Griljera skinka
 6. Steka köttbullar
 7. Laga Janssons frestelse

Vi handlade julmat och köpte en gran, det gjorde vi. Sedan åkte vi till köpcentret på kvällskvisten. Det skulle hålla öppet sent, så vi tänkte att det kunde vara lite lugnt med kvällsshopping. Först ut (efter att ha konstaterat att ALL julöl var slut på bolaget) var inköp av julgransfot.

Problemet var bara att hela norra Stockholms län tydligen också hade tyckt att 2015 var året då det skulle införskaffas ny julgransfot. Julgransfötterna var helt slutsålda i alla butiker i hela köpcentret. Och enligt snabbt framgooglade lagersaldon på stormarknader och byggvaruhus var läget till synes lika illa i hela regionen. Till slut fick vi tag på en julgransfot av sämsta möjliga sort, en sån där röd-grön i plast, på Coop Forum i Arninge. Då var klockan efter 21, och vi hade inte ätit middag. Det stackars barnet hade fått en grötklämmis vid 19-tiden, och somnade för kvällen i bilen på väg hemåt. Några julklappar blev det inte. (Tack och lov hade jag redan handlat till H.) Jag och B hanterade stressen genom att gräla på varandra.

Vid 03 på julaftons morgon stupade vi i säng efter att ha klätt granen och griljerat skinkan.

Julafton. Vi försov oss och missade julfrukosten hos svärmor. Barnet hällde ut kaffe över bord och matta i vardagsrummet. Barnet kräktes över sin jultröja fem minuter innan vi skulle åka, och fick fira jul i en blå-orange tröja med flygplan på. Vi sladdade in vid köpcentret tio minuter innan stängning och köpte en burk skagenröra som vi lovat svärmor, och en ask praliner var till B:s mamma och bröder istället för julklappar. Jag och B hanterade stressen genom att gräla på varandra.

Barnet ville inte sova på kvällen, och jag kunde inte på grund av barnet, hosta, halsbränna av julmaten samt att jag glömt att ta av mig örhängena innan jag gick och lade mig.

Juldagen firades med jullunch hos släktingar till B. Hade kunnat vara trevligt om inte barnet var på sitt allra springigaste och klåfingrigaste humör, och behövde vaktas hela tiden.

Jag skrämde barnet för livet när vi lekte med en sån där grymtande gummigris. Jag höll i den medan han petade, och klämde så den grymtande när hans små fingrar närmade sig. Jättekul, tills jag plötsligt klämde lite extra hårt en gång, och grisen grymtade JÄTTEHÖGT. Barnet hoppade bakåt och såg förskräckt ut, och tjöt sedan i högan sky. Mamman fick inte ens trösta sedan, utan H ville upp i farbror C:s famn. Ooops!

Framemot kvällen kom vi äntligen hem till vårt igen, och H fick sina julklappar från oss. Först välte han dock den nyvattnade granen, så att vardagsrumsgolvet täcktes av barr, vatten och glasskärvor från två av de tre glasprydnader vi vågat oss på att sätta i granen. Bland annat toppspiran jag fått med mig hemifrån och som hängt med ända från min barndoms jular.

image

H fick av oss:

 • en sångpåse + extra sångfigurer från Oscar & Ellen
 • små plastfigurer av alla karaktärer från ”I drömmarnas trädgård”
 • En leksaksmobil och -fjärrkontroll med lampor och ljud
 • Stapelburkar från Fisher-Price
 • En mjukdjurs-Makka Pakka som pratar och sjunger

”Drömmarnas trädgård”-sakerna hade jag nogsamt budat hem från Tradera eftersom serien har några år på nacken och inte är så i ropet längre, så leksakerna finns inte längre att köpa. Jag var SÅ nöjd med Makka Pakka, som jag trodde H skulle älska över allt annat. Vad hände? Jo, han började gråta när han såg den, och ville inte befatta sig med den…

Nåväl, halva julen är kvar, och nu kan det väl bara bli bättre!

God jul!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.