Husets kalops

Husets kalops

Det här kalopsreceptet kom till precis i början av min graviditet med H, då jag hade ett stort sug efter brun och såsig mat från barndomen. Det är en kombination av minnen från barndomen och några olika recept jag hittat på nätet, och det blev precis som jag minns kalopsen min pappa och farmor lagade när jag var liten.

Ingredienser

  • ca 1 kg fin högrev eller annat grytkött av nöt
  • 3-4 morötter
  • 1 stor gul lök
  • ev. en bit rotselleri och/eller en palsternacka
  • vetemjöl
  • smör
  • en skvätt kalvfond
  • vatten
  • hela nejlikor
  • hela svartpepparkorn
  • hela kryddpepparkorn
  • 2-3 lagerblad
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • ev. en skvätt kinesisk soja

Gör så här

  1. Putsa och tärna köttet. Lägg i en plastpåse med en näve vetemjöl och skaka runt ordentligt så att köttet blir jämnt panerat.
  2. Skala grönsakerna och skär morötterna i knubbiga stavar, lök i tunna klyftor och ev. övrig rotfrukt i små tärningar.
  3. Bryn köttet runt om med smör i en stekpanna på hög värme, lägg över i en gryta efter hand och krydda med salt och vitpeppar.
  4. Bryn grönsakerna snabbt i stekpannan och lägg ovanpå köttet i grytan.
  5. Vispa ur stekpannan med lite vatten, häll i en skvätt kalvfond och häll över i grytan. Fyll på med mer vatten i grytan tills det täcker köttet, men inte grönsakerna.
  6. Lägg i ganska många hela kryddpepparkorn, några nejlikor, ett fåtal svartpepparkorn och lagerblad.
  7. Koka upp och låt puttra i ca 2 timmar under lock på ganska låg värme.
  8. Rör om och tillsätt ev lite soja (mest för färgens skull), salta mer vid behov, och red av med vetemjöl och vatten om grytan är för vattnig.
  9. Servera med kokt potatis.

(Farmor brukade alltid ha i en skvätt grädde  i grytan också, för det hade hon i nästan allt…)

Dryckestips: barn – mjölk, gravida – julmust,  övriga – öl, t.ex. vinterlager.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *