Laxchowder

Laxchowder

Det här är ett recept jag lagat om och och om igen de senaste typ 15 åren, och haft nedskrivet i min receptanteckningsbok sedan studietiden. Jag minns inte var jag hittade det ursprungligen, och jag har förenklat och anpassat (förvanskat?) det lite under åren. Fantastisk vardagsmat som känns lite lyxig. Matigare än en soppa, mer som en allt-i-ett-gryta, och kombinationen vitlök, persilja och chili är en favoritsmak.

Ingredienser

  • 4-5 potatisar, fint tärnade
  • ett par stjälkar selleri, strimlade
  • 2-3 små gula lökar, hackade
  • 1 röd chili, finhackad
  • 3-4 vitlöksklyftor, finhackade
  • en skvätt olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 dl lätt crème fraîche
  • 2 msk maizena, utrört i lite vatten
  • salt och färskmalen vitpeppar
  • en bit färsk lax utan skinn, ca 300-500 g
  • ca 1/2 kruka färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Hacka alla grönsakerna. Skölj ev. av potatisen för att den inte ska fastna i kastrullen.
  2. Fräs grönsakerna i olivoljan i en stor kastrull/gryta.
  3. Häll i vatten, buljong och crème fraîche, koka upp och låt puttra 10-15 min. Tärna laxen i kuber under tiden, ungefär som speltärningar.
  4. Red av med maizena, låt puttra till önskad tjocklek, smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg lax och persilja i den småputtrande såsen, rör om försiktigt en gång och låt fisken värma igenom ett par-tre minuter.

Några dryckestips har jag inte att komma med, för det här har jag nog bara ätit till vardags, men något lätt och inte alltför torrt vitt kanske hade funkat?

One thought on “Laxchowder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *