Husets knäckiga och salta äppelsmulpaj

Husets knäckiga och salta äppelsmulpaj

Det här är ett modifierat ICA-recept, som blev vårt standardrecept under förra hösten, när H var nyfödd. Vi ha minskat saltmängden något och adderat hasselnötter i degen. Vår tidigaste äppelsort, transparante blanche, brukar vi strunta i att skala eftersom den har rätt tunt, och inte så segt, skal.

Eventuellt skulle råsocker göra sig bättre, och ge lite extra knäcksmak till kontrast mot saltet. Ska provas nästa gång!

Ingredienser

Fyllning
  • ca 5-7 äpplen
  • 1,5 tsk kanel
  • 2 tsk socker
  • en nypa flingsalt
  • smör till formen
Deg
  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl hackade hasselnötter
Gör så här:
  1. Skala och tärna äpplena grovt. Blanda med kanel, socker och salt, lägg i en smord pajform.
  2. Blanda ihop ingredienserna till degen, smula ner i pajformen.
  3. Grädda ca 20 min i 225℃.
Servera med hemgjord vaniljsås.

One thought on “Husets knäckiga och salta äppelsmulpaj

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *