Är alla BVC-sköterskor helt mossiga?

Någonting jag själv häpnat över gång på gång i mina kontakter med BVC är hur otroligt förlegade och många gånger direkt felaktiga råd jag fått där. Detta verkar också vara något som gång på gång återkommer i andras berättelser när man läser i olika forum.

Framför allt vad gäller amning och mat verkar folk gå hem från BVC med hårresande dåliga råd. Jag fick själv rådet att bara intensivamma utan att ge ersättning en hel vecka, när jag just kommit hem från BB med en liten trött plutt som gått ner alldeles för mycket i vikt dagarna efter födseln och just hade vänt efter schemalagd tillskottsmatning, medan mjölkproduktionen inte riktigt kommit igång än. Resultatet var katastrofalt, och satte definitivt punkt för min plan att helamma min lilla skrutt.

Sedan har vi fått råd som att inte låta barnet använda mamma som napp. Herregud, det är väl just det riktigt små bebisar SKA göra, både för mjölkproduktionens skull och för den lillas behov av värme, närhet, trygghet. Vi fick också veta att det bara var när han klunkade ljudligt som han fick mjölk från brösten, och sedan var det bäst att ta honom från bröstet för då låg han vara och snuttade och gjorde av med energi i onödan. Ja, eller så kanske han signalerade till brösten att det var sags att upp och hoppa och göra lite mer käk? Vad vet jag…

När vi frågade lite om H:s oroliga nätter under en period när han var dryga halvåret tyckte vår BVC-sköterska att jag skulle sluta nattamma. Han skulle vänjas av med att äta på nätterna, för det behövdes inte när han blivit så stor. Det var efter att jag redan berättat att han börjat bara äta mat nästan alla måltider och bara ammade från kväll till morgon. Indirekt var ju då rådet att sluta amma en halvårsbebis. Och det vi ville med våra frågor var ju inte att få ostörd sömn, utan vi ville höra så att det var normalt med hans ständiga uppvaknanden och gråt på nätterna.

Sen har det tjatats och tjatats om de gröna bladgrönsakerna och saltet. Men i själva verket kan ett barn som börjat äta mat äta precis samma mat som föräldrarna, så länge textur och så vidare fungerar så att barnet kan få i sig maten rent praktiskt. Det är bara honung som bör undvikas, även om risken att bli sjuk även där är försvinnande liten.

Det verkar som sagt inte bara vara på vår BVC som råden är stolliga, så jag undrar om det finns några vettiga BVC-sköterskor överhuvudtaget?

Tack och lov har jag hittat bättre kunskapskällor på nätet, där barnakuten.nu har bidragit med klokheter om bland annat när det är dags att sluta amma och när bebisen börjar äta mat. Och vad det gäller amning så vet amningshjälpen mer och bättre än BVC.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.