Pasta Carbonara som i grannbyn

Pasta Carbonara som i grannbyn

Vår bästa carbonara bryter mot en del tabun. Vi vill till exempel gärna ha både lök och vitlök i den, och använder hela ägg i såsen. Varje äkta italienare skulle bestämt hävda att den är ”not italian”. Möjligtvis skulle den kunna vara från grannbyn, där de inte har en aning om hur man tillagar äkta italiensk mat. Men det är så här vi föredrar vår carbonara.

Just den här varianten nedtecknades den 7 december 2013, då jag helt ovetandes hade ett litet frö i magen sedan en dryg vecka, som skulle bli till H så småningom.

IMG_2327

Ingredienser:

2-3 portioner

  • 250 g rökt sidfläsk (Gudruns alspånsrökta)
  • 1/2-1 gul lök (ekologisk)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl grädde (arlas ekologiska)
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 75 g parmesan, 30 mån
  • Rikligt med riktigt grovmalen svartpeppar från kvarn alt. mortlad
  • 250 g linguine (De Cecco)
  • Olivolja
  • Ruccola

Gör så här:

  1. Sätt på pastavatten, salta rikligt.
  2. Strimla fläsket i rätt grova bitar, finhacka lök och vitlök.
  3. Knaperstek fläsket på medelhög värme, utan tillsatt fett.
  4. Svetta löken på låg värme i olivolja i separat panna.
  5. Blanda ägg, grädde, finriven parmesan och svartpeppar.
  6. När pastan är nästan färdig, häll av den (spara lite kokvatten).
  7. Blanda pasta, fläsk och lök i pastakastrullen, häll över såsen och rör runt ca 30 sek på eftervärme, tillsätt lite pastavatten om det blir för kladdigt.
  8. Lägg upp på tallrikar, toppa med ruccola.
Servera med ett bra Barbera-vin, tex La Spinetta, Gallina 2009, Barbera d’alba. Vi har även druckit Pio Cesare Langhe Nebbiolo till, med klart godkänt resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *