Mina nya bästa vänner, eller hur man håller ungen lugn i fem minuter

Dagarna med H är ganska…intensiva… nu när han rör sig runt i huset. Ganska snabbt dessutom.

Vi har inte direkt barnsäkrat något än så länge, utan bara gått igenom vardagsrummet och köket och plockat undan allt han kunde tänkas stoppa i munnen eller välta över sig. Sedan har vi dörren till hallen stängd, för där finns både trappan ner till källaren och upp till övervåningen. Och katternas mat- och vattenskålar.

Ytterligare en runda genom kök och vardagsrum har vi fått göra nu när han också ställer sig upp och når saker som ligger på fåtöljer och tv-bänk.

Och det är precis som ens föräldrar berättade: när det plötsligt blir tyst vet man direkt att ungen har något fanstyg för sig. För H:s del handlar det oftast om att han kommit över tidningar eller servetter, som han tuggar i sig. Eller att han sitter och sliter sönder den stackars monsteran, eller har krupit in bakom fåtöljen och sitter och mumsar blomjord från palmens kruka.  Man kan ju tycka att det borde räcka att äta tidningspapper och jord en gång, men inte för H. Han tycker tydligen att det är mumsigt.

IMG_3134
Bus? Jag? Neeejdå…

Så om man vill hinna göra något i fem minuter utan att ha full koll på H, eller om man vill distrahera honom medan man gör iordning hans mat, så han inte sitter och gråter, gäller det att ta fram alla knep.

Mina nya bästa vänner heter därför: hoppgunga, majskrok och köksskåp med plastburkar.

Vill mamma laga mat i fred? – Sätt barnet i hoppgungan och han har vansinnigt kul i tio minuter utan att kunna göra sig illa eller förstöra något.

Vill mamma att barnet inte ska vara otröstligt medan hon värmer hans mat, eller få äta sin egen mat ifred? – Stick till barnet ett par majskrokar, och han är upptagen i vart fall en minut per majskrok med detta.

Vill mamma få sitta med en kopp kaffe en stund eller ringa ett kort samtal? – Öppna köksskåpet med plastburkarna och låt ungen gå lös. Han har kul i cirka tio minuter, och det kan gå att förlänga tiden genom att plocka in allt igen och låta honom starta om kaoset igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.