H:s nionde månad

Idag blir min lille kille hela nio månader gammal. Trekvarts år! Han har nu funnits lika lång tid utanför min mage som han växte inuti. I början av månaden vägde han 10 120 gram och var 72 centimeter lång. Utvecklingen sedan dess får vi slå ut på två månader när det blir tiomånaderskontroll nästa månad.

Det har hänt mycket den senaste månaden, som framför allt handlat om rörelse och utforskande. H började röra sig framåt dagen innan han blev åtta månader, och månaden som gått sedan dess har ägnats åt att träna på att ta sig framåt, och såklart att undersöka allt som han nu kan komma åt. Tidningar, krukväxter, mattludd och öppna skåp har varit roligast. Och att jaga katter så klart!

En kan nog inte riktigt säga att han kryper; han drar sig fram på mage och skjuter ifrån med högra benet. Bara det högra benet, aldrig det vänstra. I sängen händer det att han kryper på riktigt, med rumpan i vädret, men inte på golvet. Det är väl lättare att glida fram på den glatta golvytan, kan tänkas. Han har mot slutet av månaden precis lärt sig att sätta sig upp obehindrat och utan stöd.

Att stå upp och hålla fast sig i föräldrarnas händer, och gunga lite upp och ner, är det absolut roligaste just nu. Han tänker alltså inte lära sig krypa ordentligt innan han ger sig på att försöka stå, har så bråttom den lilla rackaren!

Han är så väldigt stabil nu, ett riktigt muskelpaket. Nackdelen med all den nya rörligheten och styrkan är att han inte ligger still för fem öre på skötbordet (nej, inte på den ergonomiska skötbädden heller längre) och varje blöjbyte är en kamp. Och att han lyckats ramla ur vår säng en lördagmorgon när vi föräldrar lugnt låg och snusade i tron att han sov lika lugnt. Ett litet blåmärke på knäet verkar som tur är vara den enda konsekvensen av fallet.

Tur var det också att vi tog oss i kragen och skaffade en spjälsäng istället för den egentligen urväxta minisängen, innan han lyckades ramla ur den också. Han verkar trivas bra i spjälsängen, som utrustats med de gulliga Hippo-lakanen från Baby Trold, i storleken större än dem han haft i vagn och minisäng.

Han har också vuxit ur mjukliften från Phil & Ted’s, och vi är i ett litet dilemma avseende hur vi skulle kunna lösa en plats för H att sova middag på nedervåningen. Ibland somnar han ju i famnen här nere, och då känns det ofta bökigt att behöva gå uppför trappen med sovande unge, som dessutom kan vakna under transporten. Men utöver resesängar verkar det inte finnas något nätt alternativ för barn som lärt sig sätta sig och krypa och måste stängas in i sin sovplats för att inte utsätta sig själva för fara.

Pratet har blivit mer varierat, ofta med två-tre olika stavelser istället för bara en : la-di-la-di-la-di-la, och då-di-lå-di-lå-di-lå, samt enstaviga mam-mam-mam-mam, nä-nä-nä-nä och ba-ba-ba-ba. Det går tyvärr inte ens med lite fantasi att få det till att han säger mamma, han verkar bara röstträna.

Humöret har varit upp och ner, med ganska mycket gråt och kink för att vara vår lilleman, även om de flesta dagarna varit lika soliga som vanligt. Han drar på med storgråten direkt när han vill något, t.ex. ha en tugga mat från sin eller någon av våra tallrikar, när jag lagt honom på sängen inför läggdags och håller på att gräva fram tuttarna ur kläderna, eller när han vill ha uppmärksamhet eller inte når det han vill ha. På nätterna gråter han efter tutte och/eller napp. Ibland verkar han inte veta själv vad han är ute efter, så man får testa sig fram tills han blir tyst och sjunker tillbaka ner i djupsömnen igen.

Ammar gör han främst på kvällar och tidiga morgnar, men han har haft en jobbig vana att vakna första gången redan mellan 01.30 och 2.30 istället för det vanliga kring 4-5. Vi har börjat experimentera med en kvällsgröt för att hålla honom mätt längre på natten. Det är klart det blir långt när han ibland äter middag vid 17, somnar vid 19 och sedan bara ammar fram till frukost kring 9, framför allt nu när han blivit så fysiskt aktiv.

Matmässigt är det fortfarande hemgjord gröt till frukost, nu på 1 msk vardera av hirsflingor, boveteflingor och quinoamjöl (har inte hittat -flingor i butikerna vi handlar i), med drygt 1,5 dl vatten och riven/mosad frukt samt bortlade pumpakärnor, krossade nyponskal och gojipulver. Till lunch och middag blir det ofta Hipps 8 månadersburkar (hej lata föräldrar!) och eventuellt dessert (också på burk). Vid behov får han fruktpuré eller smoothie till mellanmål och nu ibland även ett kvällsmål bestående av hemgjord havregrynsgröt med rivet äpple och kanel. Sen får han såklart smaka på allt möjligt som vi äter när han är med och vaken.

Magen fungerar bra, och det har inte varit några tendenser alls till förstoppning på sistone.

Han har i princip slutat kräkas, och vi har slutat använda dregglisar, och vikt undan alla de små ”kräkhanddukarna” från IKEA. Han har inte flaskmatats någon gång den här månaden, och alla flaskor samt bröstpump med tillbehör har stoppats undan. Även bärsjalen och alla täcken, lakan och kuddar i storlek vagga/vagn har åkt ner i källaren.

Klädmässigt har han kvar vissa plagg i storlek 68, men det är mest storlek 74 som gäller, och vi har börjat handla storlek 80. Petit Bateaus kläder köper vi nu i storlek 18 månader, eftersom 12 månader är helt lagom nu. Blöjor köper vi fortfarande i storlek 4, och den hänger nog kvar ett tag.

Håret tjockar på sig och, och ser nu ut att bli lite mörkare igen, så helt lintott blir han nog inte.

De två små tänderna borstas förmiddag och kväll, och eventuellt är det fler på ingång, eftersom det dreglas och tuggas helt frenetiskt just nu. H själv är kanske ett tandläkarämne, eftersom han mycket ingående och bestämt skall granska insidan av föräldrarnas munnar med hela handen.

I övrigt har H fortsatt vara ett rätt lätthanterligt barn, som liksom bara hänger på; det har gått bra att bo på hotell och gå på konsert med middag, åka tåg och hälsa på mormor och att gå på både brunch och lunch på restaurang.

IMG_2904
H utforskar hotellets badrum.
IMG_2977
Konsert med middag? Inga problem!
IMG_2946
Kul med ny säng!
IMG_2882
Upplever gräsmatta för första gången.
IMG_2839
Chillar och läser en bok.
IMG_2789
Hemma hos mormor. Mycket kul att leka med.
IMG_2900
Vaknar på hotell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.