Lugn söndag

Vi hade ytterligare en helvetesnatt med H i natt. Han vaknade och grät ynkligt och hjärtskärande minst någon gång i timmen, natten igenom. När morgonen kom var jag helt slut. Det är en vecka sedan jag fick någon sammanhängande sömn nu, och det börjar verkligen ta ut sin rätt.

Så vid 7-tiden imorse, då H visade tendenser till att ha vaknat för morgonen, lämnade jag över åt hans far att byta nattblöjan och gå upp och ge gossen gröt. Sedan sov jag till klockan 10. Underbart! Eftersom H ammar på nätterna är det ju jag som får ta hand om honom när han vaknar, men det har inte varit särskilt betungande hittills. Men nu har det börjat bli det, så jag tror att B får börja ta morgnarna när vi båda är hemma, så jag får möjlighet att ta igen lite sömn.

Ibland drabbas jag av en gnagande oro att något skulle vara fel med H, att han kanske är sjuk eller har ont, och att det är därför han gråter på nätterna och är allmänt gnällig på dagarna. Jag ska passa på att fråga barnläkaren på sexmånaderskontrollen nu i veckan. Men det verkar vara vanligt med orolig sömn och gnällighet i den här åldern, på grund av att barnet börjar uppleva separationsångest/får tänder/är frustrerad inför att det lär sig krypa. Och han är ju glad och go större delen av dagen, även om han upplevs som ganska lynnig just nu; det är tvära kast mellan leenden och gråt.

Mestadels glad ändå!
Mestadels glad ändå!

Han har i alla fall ätit bra idag. Åt upp hela frukostgröten, fick ris och frukt-mellanmål från Ella’s kitchen uppdelat på två tillfällen, åt en stor portion butternutpumpapuré och kyckling till lunch, och nästan en hel burk färdigmat med grönsaker från Hipp till middag. Han har fått en liten slurk tillskott och ammat flera gånger också. Nu inför läggdags ska jag prova att väcka honom och ge honom en liten flaska tillskott och sedan amma, och se om det kan förlänga sömnperioden något. Det funkar inte att bara amma när han sover, för då somnar han bara om utan att få i sig just någonting.

Jag köpte kycklingfärs igår som jag blandade med lite örter (körvel och salvia) och vitlök samt ett ägg, och gjorde bollar av som jag kokade. Det blev tio portionsbollar av ett halvkilo kycklingfärs. En fick han (mixad) till pumpapurén idag, och resten tänkte jag frysa in så att det finns färdiglagade proteinportioner att plocka fram vid behov. Grönsaker är ju så mycket lättare att bara koka upp lagom mängd vid behov, så det känner jag inte att jag behöver ha förberett. Butternutpumpa blir det förstås flera portioner av när jag lagar det, så det bunkrar jag också i kyl och frys. Purén H fick idag bestod av pumpa som jag tillagat i ugnen och mosat, samt kryddat försiktigt med lite ytterst finriven parmesanost.

Det var en enormt vacker vårdag idag, så vi tog en promenad på eftermiddagen. H fick leka i lekparken för första gången, och provade gungorna. Han satt och skrockade när han åkte fram och tillbaka från mig, som satt på huk framför gungan. Så det var en omedelbar succé. Eftersom han är född precis i slutet av sommaren så var det i princip första gången han var ute i det fria, och inte bara satt inbylsad i vagnen. Förutom några gånger när han var pytteliten (2-3 månader?) som jag fick bära honom mer eller mindre hela vägen hem från köpcentret för att han låg och gallskrek i vagnen.

I lekparken för allra första gången.
I lekparken för allra första gången.

Idag hände det för första gången att han liksom kröp ihop och gosade in sig sittande i min famn och somnade. Han har bara somnat liggande vid bröstet tidigare, eller liggande på min mage när han var liten. Jag har verkligen längtat efter det där goset, som är mer ”jag vill vara nära min mamma” än ”jag vill vara nära tutten”. Plötsligt kändes det inte så jobbigt med sömnbristen längre.

Somnade sittande i mammans famn.
Somnade sittande i mammans famn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.