Att få ha sin kropp i fred

När H äntligen somnat för kvällen och lagts över i sin egen säng pustar jag ut och lägger mig till rätta i sängen, beredd att få njuta av att ha min kropp i fred en stund, att kunna röra mig hur jag vill och ligga hur jag vill. Nästan hela dagarna har jag ju H i famnen. Men neej, då kommer det ofelbart genast minst en katt och trampar på mig eller min huvudkudde, spinnande och tisslande.

På natten har jag minst två katter på min sida av sängen, en på huvudkudden och en i fotänden. Jag ligger vriden på alla möjliga konstiga vis för att inte störa katterna. Efter så många år gör jag det omedvetet. Och framåt tidig morgon börjar H larma och vill upp i sängen för att amma. Då ska jag dessutom ligga så att han får plats och kommer åt en tutte.

image
En natt hos oss. På B:s sida av sängen ligger…B. Och ibland en katt.

 

På dagarna sitter jag ofta i fåtöljen med amningskudde och H, ammandes, klättrandes eller sovandes, i famnen. På fotpallen måste fötterna samsas med en, ibland två, katter. Om jag lägger ner H efter att han somnat i famnen kommer det genast en katt och vill ligga i mitt knä. Min instinktiva reaktion är bara ”BORT! FÖRSVINN! LÅT MIG VARA!”.

De stackars katterna har inte fått så mycket uppmärksamhet sedan H föddes. Och de har verkligen trillat ner några pinnhål i betydelse. De var mina bebisar innan H kom, helt klart. Efter att H föddes har jag nästan inte haft några moderskänslor alls avseende katterna; de är fortfarande älskade familjemedlemmar, men de är inte mina bebisar. Inte ens lilla Doris, som kom till oss som liten unge bara ett år innan H föddes, och som både jag och B jollrade något fruktansvärt med hela tiden. När de vill ha lite kärlek nu är det sällan jag orkar. De får hålla tillgodo med varandra ett tag nu.

Jag vill bara få ha min kropp i fred en stund. Jag känner mig ibland låst, kvävd och fjättrad av att H ska vara på mig, vid mig, hela tiden. Och sen katterna på det. Och om B vill kramas…

När jag slutar amma ska jag unna mig en natt ensam på hotell. Jag ska ta en lång, varm dusch, lägga mig tidigt med en tv att slötitta på och bara vältra mig själv i en egen säng. En hel natt. Det ska jag. Kanske ska jag ha sällskap av en ask chokladpraliner.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.