Mammakroppen tredje månaden efter förlossningen

Jag blickar återigen tillbaka, och försöker minnas hur det kändes i min kropp när H var två månader.

Det kändes fortfarande wobbligt när jag gick, så min gångstil var fortfarande lite lustig, bredbent och framåtlutad över barnvagnen stapplade jag omkring på små höstpromenader med H.

Vid det här laget hade jag gått upp i vikt igen till ungefär vad jag vägde vid inskrivningen på MVC, kanske något kilo mindre. Jag gick och väntade på att den där omtalade viktnedgången vid amning skulle inträffa, men det gjorde den aldrig. Kanske för att jag bara delammade.

Däremot var jag fortfarande hungrig jämt och ville äta riktig mat i stora lass. Längtade tillbaka till BB-hotellets välfyllda tallrikar, med salladsbuffé och bröd på sidan av. Vi passade på att äta lunch på patienthotellet när jag var på en något försenad efterkontroll hos min barnmorska.

NEDAN FÖLJER EN RAPPORT FRÅN UNDERLIVET. BÖR INTE LÄSAS AV KÄNSLIGA.

Hon konstaterade att jag var så gott som ny där nere, och kunde knipa hur bra som helst. Eventuellt hade något stygn släppt lite under läkningen.

Jag kände mig inte som ny alls. Smärtorna hade klingat av så att det bara var om jag satt länge på toaletten eller på huk som det gjorde ont, och det var mer ilningar än tandvärk-/migränsmärta. Men som ny? Knappast.

De sista spåren av avslag försvann nog strax efter att H blivit två månader, och det kom inte mer färskt blod heller. Det fortsatte att skava lite, ungefär som när man använt tampong precis i början eller slutet av mensen när det inte blöder så mycket, lite torrt och skavigt, med en känsla av att det satt något där. Förmodligen en kombination av torra slemhinnor och något stygn i den djupa vaginala bristningen som liksom satt i vägen.

Men jag hade i alla fall börjat få en känsla av att det var på väg att bli bättre: att jag kanske, kanske skulle kunna ha sex igen någon gång i framtiden. Jag kunde tvätta mig nästan normalt när jag duschade, och jag dog inte om jag torkade mig mer som vanligt efter toalettbesök istället för det mycket försiktiga baddande som blivit en vana efter förlossningen.

Sammanfattningsvis började det se ljusare ut, även om jag började inse att om det skulle bli någon viktnedgång skulle den inte komma på köpet efter förlossningen. Jag beslutade mig för att ge mig själv några månader att fokusera på H, amning och allmän återhämtning innan jag började fundera på diet och träning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.