Ett litet matvrak

Ett litet matvrak

H har hittills gillat allt han fått smaka på, bl.a. avokado, sås på avokado med vitlök m.m, päron, äpple, lax, leverpastej, yoghurt, ägg, majonnäs, färskpressad juice av olika slag, potatis, och mannagrynsgröten han fått som glutenintroduktion.

Han sitter bredvid mig vid bordet och vill smaka hela tiden, och gråter när smakproven dröjer. Efter att ha konsulterat boken Lyhört föräldraskap av psykologen Malin Bergström har jag omvärderat min tidigare plan att inte introducera mat annat än som rena smakprov före sex månader. Ett barn som så tydligt visar att det vill äta bör få äta, vilket så klart är mer logiskt än att följa en godtycklig tidsangivelse.

Eftersom mannagrynsgröt knappast innehåller alla de näringsämnen som behövs om det ska ätas som en riktig måltid, tänkte jag nu börja introducera ”riktig” gröt varannan dag. Den gjorde jag idag på boveteflingor, hirsflingor, vatten, gojipulver (det fanns inte nyponskalsmjöl på affären, och gojipulver verkade som ett bra substitut, rikt på järn och C-vitamin), mortlade pumpafrön och mosad aprikos. H hade hunnit bli lite för hungrig när gröten var klar, och var därför lite ledsen. Men han åt gröten i alla fall, så jag tror han kommer att äta den glatt nästa gång. Den gröten är utan gluten. Så varannan dag fortsätter vi med mannagrynsgröt ett tag till. Undrar när det kan anses vara ”färdigintroducerat”?

image
Dagens frukost

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *