Den viktiga amningskudden

En av mammorna i min BVC-mammagrupp sa att hon inte vetat innan hon fick barn att amning är en materialsport. För så är det. Det krävs ofta lite tillbehör för att amningen ska bli bekväm för både mamma och barn.

Utöver vad som kan tänkas behövas i form av bröstpumpar med tillbehör, krämer, inlägg och uppsamlingskoppar, är amningskudden ett mycket viktigt verktyg.

H var ungefär sex veckor när köpte jag min första amningskudde. Det var ett hallelujah-moment. Tänk att kunna sitta och amma utan att ha bebisens hela vikt på armen. Nu kunde H få ligga vid bröstet hur länge han ville, och om han ville sova middag på tutten störde det inte, om vi inte skulle göra något särskilt.

Det är en fin grön kudde med smurfarna på från Rätt start. Den är ganska stor med en avsmalnande ände som, i vart fall på lite smalare mammor, ska gå runt bakom ryggen. Det gjorde den inte på den här mamman. Den är stor och vaddfylld, går att tvätta och tumla men har ett fast tyg. Allteftersom H blev äldre blev jag mindre nöjd med kudden. Den är så pass hög och fast att H kom för högt upp när han blev lite större, och med ett kräkbarn är det jobbigt att ha en kudde utan avtagbart fodral. Det tar så lång tid att tumla kudden torr att man står utan kudde nästan en hel dag.

Jag började drömma om något bättre. Jag hade bara läst och hört bra saker om amningskuddarna från Doomoo, den mindre med namnet Softy och den större som kallas Buddy. Den stora är väldigt stor, och fungerar även som gravidkudde. Eftersom jag hade problem med att min gamla kudde var för stor, föll mitt val på den mindre kudden. Den har avtagbart tvättbar fodral, och är fylld med små mjuka kulor som gör att den känns mjuk och går lätt att forma som man önskar. Den är också likadan i båda ändarna, vilket gör att man slipper det extra momentet att vända kudden när man ska byta bröst. Doomoo-kuddarna är ganska dyra, men väl värda pengarna.

Jag beställde min Rätt start-kudde från lekmer.se för 399 kr, och Doomoo-kudden köpte jag på Big Baby för 599 kr.

Fördelarna med kuddarna från Rätt start är att de finns i många fina mönster och färger och är ganska billiga. Nackdelarna är att de känns stora och hårda, att de inte är likformiga, och att hela kudden måste tvättas. Doomoo-kuddarna är dyra och finns bara i ett fåtal -i min mening ganska tråkiga- färger och mönster. De är dock mycket skönare och lätta att forma, likformiga, och det avtagbara fodralet går lätt att tvätta.

imageimageimage

Om det blir en tvåa ska jag skaffa en Doomoo Buddy redan under graviditeten, var så säker!  Och amningskudden ska med till förlossningen, så kanske amningsstarten blir mer lyckad nästa gång. Den är ju så viktig.

Förresten så fungerar min Doomoo Softy också alldeles utmärkt som laptopstöd.

image

One thought on “Den viktiga amningskudden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.