Glutenintroduktion och de första smakproven

Rekommendationerna för tillfället är att man ska introducera gluten i barnets kost mellan fyra och sex månaders ålder, om man ammar. Detta ska tydligen minska risken för att barnet utvecklar glutenallergi senare. Inte vet jag om det stämmer, men det verkar i alla fall inte öka risken.

Under denna period får barnet också börja smaka på saker, även om jag tolkat det som att regelrätta smakportioner bör vänta till sex månader.

För H:s del har vi därför infört lite nya frukostrutiner sedan några veckor tillbaka. Vi börjar med att han får sitta med vid bordet när vi föräldrar äter frukost. Han får smaka lite av varje från min mat, lite mosad äggula från mitt finger, lite turkisk yoghurt från min sked och lite morots- och apelsinjuice från mitt finger. Han tycker om alltihopa och börjar grina lite teatraliskt när han tycker det dröjer för länge mellan smakproven. Det är som sagt bara smakprov, han får kanske en tesked yoghurt, ett kryddmått äggula och en halv tesked juice under en frukost. Och mycket av det dreglas ut igen.

Sedan gör jag en liten portion mannagrynsgröt till H, som har det dubbla syftet att introducera gluten och även att han ska lära sig äta halvfast föda. Jag brukar hälla ungefär 1/4 dl vatten i en kopp, röra i en liten sked mannagryn och micra i ca 30-45 sek. Sedan tar jag ut, tillsätter en gnutta smör och skrapar ner lite saft och fruktkött från ett väl moget päron med en sked.

H äter med stor aptit, och gråter när gröten är slut. Vi ger gröt varannan till var tredje dag, och har inte märkt några problem med magen alls.

När det är blir dags för riktiga smakportioner, och sedan hela måltider, ska jag så klart börja laga en mer järnrik gröt, men som första smakprov och glutenintroduktion verkar mannagrynsgröten funka fint.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.